Safra Nedir? Ne İşe Yarar? Safra Kesesinde Taş Neden Oluşur? Belirtileri Nedir? Hangi Tedaviler Uygulanır?

Safra; karaciğer tarafından üretilen ve yediğimiz yiyecekler içinde ki yağları sindirmeye yardımcı olan yeşil sarı renkte bir sıvı olup su, kolesterol, bilurubin, safra tuzları ve lesitin denilen maddelerin karışımından oluşur. Safra aynı zamanda yağda eriyen A, D, E ve K vitaminlerinin emilimini de sağlar. Safra kesesinde taş oluşumunu etkileyen birçok faktör vardır. En sık belirtisi hazımsızlık, ağrı, enfeksiyon gelişmesi durumunda ateş, titreme ve sarılıktır. Tedavisi içindeki taşlarla birlikte safrakesesinin ameliyat yoluyla alınmasıdır.

İçindekiler
Safra Nedir? Ne İşe Yarar?

Safra; karaciğer tarafından üretilen ve yediğimiz yiyecekler içinde ki yağları sindirmeye yardımcı olan yeşil sarı renkte bir sıvı olup su, kolesterol, bilirubin, safra tuzları ve lesitin denilen maddelerin karışımından oluşur. 

Safra aynı zamanda yağda eriyen A, D, E ve K vitaminlerinin emilimini de sağlar. Safranın diğer bir görevi de kanda ki alyuvarlarda bulunan hemoglobin proteinin yıkılması sonucu açığa çıkan bilirubin maddesinin vücuttan uzaklaştırmaktır. Safra bu görevlerini ancak bağırsak içine döküldükten  sonra gerçekleştirebilir.


Safra Kesesi Nedir? Ne İşe Yarar?

Safra kesesi karaciğerin iç yüzüne yapışık yaklaşık 6-10 cm uzunluğunda torba biçiminde bir organdır. Kısa ve dar bir kanal ile ana safra kanalına bağlanır. 

Asıl görevi açlık dönemlerinde karaciğerde üretilen safranın bir kısmını yoğunlaştırılmış biçimde depolamak ve yemek yenildiği zaman sindirim için yeniden bağırsağa akıtmaktır. 


Safra Kesesinde Taş Neden Oluşur?

Birçok faktöre bağlı olarak safrayı oluşturan ve akışkanlığını sağlayan bileşenlerin miktarının değişmesi safra kesesi içinde önce safra çamuru sonra da safra taşları şeklinde oluşumlara yol açabilir. 

Toplumda safra kesesi taşı sıklığı %10 civarındadır. Ancak safra taşlarının yaklaşık %75’i kolesterol taşları olduğu için Bu yüzden en değerli tanı yöntemi ultrasonografidir.

Safra kesesi taşlarının yaklaşık %75’i sarı-kahverengi renkte, kolaylıkla ezilen kolesterol taşları olduğu için rutin X-ray filmlerinde görülmez. Yaklaşık %25 lik kısmı ise siyah veya kahverengi renkte, oldukça sert kıvamda kalsiyum ve bilirubin içeren pigment taşları olup X-ray filimlerde görülebilir. Ancak ultrasonografi ile hem kolesterol hem de pigment taşları kolaylıkla görülebilir.

Safra kesesinde taş riskini arttıran durumlar şunlardır;

Yaş ( 40 ve üstü)

Kadın cinsiyet (özellikle sarışınlar)

Hamilelik

Obezite 

Beslenme tarzı (Özellikle yağ ve kolesterol oranı yüksek diyet)

Hızla kilo vermek

Ailesel yatkınlık (Birinci derece akrabalar)

Mide Operasyonları Geçirenler

Siroz

Kan hastalıkları (Herediter sferositoz, Orak hücreli anemi, Talasemi gibi)

Crohn hastalığı

Bazı ilaçlar (Bazı antibiyotikler, kolesterol ilaçları, östrojen, doğum kontrol hapları gibi)




Safra Kesesi Taşları Nasıl Belirti Verir?

Çoğu safra taşı başlangıçta herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. Bunlar sessiz taşlar olarak da bilinir. 


Belirti verenlerde ise ana şikayet ağrıdır. Ağrı genelde yağlı yemeklerin yendiği bir öğün sonrası karın sağ üst tarafında meydana gelir ve karın üst orta bölgesi, sağ omuz ve sırta doğru vurabilir. Genellikle 10-15 dakika ara ile kramp şeklindedir ve 2-3 saat sonra kaybolabilir.

Bu arada şişkinlik, midede ekşime ve yanma, bulantı ve kusma da görülebilir. Bu şikayetlerin nedeni ise genelde safra kesesinde ki taşın safra kesesini ana safra yoluna bağlayan kanalcık içine doğru girmesi nedeniyle meydana gelir. Ani gelişen bu tip klinik tablo Akut Kolesitit olarak adlandırılır. Bu durumda antibiyotik tedavisi, hastanede yatış ve acil ameliyat dahi gerekebilir.

Safra kesesi sorunu bir kez oluştuktan sonra değişen süreler ile genellikle tekrarlar. Zaman içinde safra kesesi duvar yapısı kalınlaşır ve safra kesesi fonksiyonunu yitirerek sürekli soruna yol açar. Bu tip klinik tabloya ise Kronik Kolesistit denir. 

Bu ataklar esnasında safra kesesi içerisindeki küçük taşlar ana safra kanalına geçerek tıkanmaya da neden olabilir. Bu durumda hastanın şikayetleri daha çok artar ve Tıkanma Sarılığı gelişir. Bu durumda karın ağrısı, bulantı ve kusma çok daha belirgindir. Safra yollarına yayılan iltihaplanma da söz konusu olursa sarılık ve karın ağrısına ateşin de eklendiği Kolanjit adı verilen daha ciddi bir durum ortaya çıkar. Bu durumda hastaneye yatırılarak tedavi gerekir.

Safra kanalına düşen taşların neden olabileceği başka sorun da yine ciddi bir hastalık olan Pankreatit’tir. Çünkü pankreas sıvısı ve safra aynı ortak kanal ile on iki parmak bağırsağına döküldüğü için ana safra yoluna düşen taşlar pankreas kanalının da tıkanmasına yol açabilir.

Safra Kesesi Taşları Nasıl Tedavi Edilir?

Soruna neden olan safra kesesi taşlarında altın standart tedavi ameliyattır. Ameliyat esnasında safra kesesi ve içindeki taşlar birlikte çıkarılır. Dolayısıyla safra kesesi taşları böbrek taşları gibi tedavi edilmez. Böbrek taşlarının tedavisinde hedef böbreği korumaktır. Oysa safra kesesi işlevi bakımından böbrek ile kıyas edilemez. 

Ameliyat genel anestezi altında üç şekilde gerçekleştirilebilir. 

1- Açık cerrahi: Karın bölgesinde 10-15 cm arasında tüm karın katmanlarını içine alan büyük bir kesi yapılarak ameliyat gerçekleştirilir. Daha fazla ağrı, hastanede yatış, enfeksiyon, kesi yerinde fıtık oluşumu gibi ciddi sorunlara yol açar. 


 

Açık Cerrahi Kesi İzi

2- Laparoskopik Cerrahi: 

Klasik Tip: Karın içine girilen ince bir kamera yardımı ve çubuk şeklinde yardımcı cerrahi aletler ile yapılan bir ameliyat şeklidir. Karın duvarında göbek ve göbek üstü kısımlardan 5 ila 10mm arasında yapılan minik kesiler ile gerçekleştirilir. Daha az ağrı, daha erken taburculuk ve işe dönüş, daha düşük enfeksiyon ve fıtık oluşumuna katkı sağlar. Belirgin avantajları nedeniyle laparoskopik yöntem safra kesesi taşlarının ameliyatı için standart bir yöntem olmuştur.

Bikini Tip: Yöntem klasik laparoskopik cerrahiye benzemekle beraber karın bölgesine yapılan tüm kesiler bikini hattı üzerinde, cilde paralel şekilde yapılır. Dünyada İlk kez 2012 yılında tanımladığım ve literatüre giren bu yöntem sayesinde izlerin tamamı bikini bölgesine gizlenmiş olduğu için daha kozmetik bir görünüm elde edilir. Ayrıca klasik yönteme göre daha az ağrı hissedilir. Zira karın en alt noktası olan bikini hattı solunuma en az katılan kısımdır. Bu sayede kesi yerlerinde daha az ağrı hissedilir. Diğer yandan bu bölgede karın içi basıncı düşük olduğu için daha az kesi yeri fıtığı oluşur.  Biz avantajları nedeniyle uygun kişilerde bikini bölgesinden ameliyatı tercih ediyoruz.




 3- Robotik Cerrahi: Laparoskopik cerrahinin çok daha geliştirilmiş bir şeklidir. Daha mükemmel bir görüş ve daha mükemmel bir manevra kabiliyeti sunduğu için daha güvenli bir ameliyat yapılmasına imkan sağlar.


Safra kesesi ameliyatlarında taşın içinde oluştuğu safra kesesi taşlarla birlikte çıkarılır. Çünkü safra kesesi artık hastalıklıdır ve içindeki taşlar çıkarılsa bile kısa sürede yeniden taş oluşumu meydana gelecektir. Ayrıca safra kesesinin alınması kişinin sağlığını etkilemez. 




Küçük Safra Kesesi Taşları Mı Tehlikeli? Büyük Olanlar Mı?

Armut biçiminde olan safra kesesi ince bir kanal yapısı ile ana safra yoluna bağlanır. Açken safra kesesi karaciğerden ana safra yoluna akan safrayı ince kanalı yardımı ile yoğunlaştırılmış şekilde depo eder ve yemek yendiği zaman kasılarak safrayı ana safra kanalına akıtarak on iki bağırsağa geçmesine yardımcı olur.

Safra kesesi içinde oluşan taşların çapı safra kesesi kanalı çapından belirgin şekilde büyük ise bu taşlar safrakesesinin kasılması ile birlikte kanala düşmediği için tıkanmaya yol açmaz. Ancak milimetrik boyutlu taşlar safra kesesi kanalına sürekli düşme eğilimindedir ve dolayısıyla ağrıya, enfeksiyona ve sarılığa yol açabilir.

Dolayısıyla küçük safra kesesi taşları büyük olanlara göre daha ciddi sorunlara yol açtığı için tehlikelidirler ve en kısa süre içinde tedavi edilmelidirler. Bununla birlikte safra kesesi kanalının geniş olduğu durumlarda büyük safra kesesi taşları da ciddi sorunlara yol açabilir.

Sarılığa Yol Açan Safra Taşlarında Hangi Tedavi Uygulanır?

Safra kesesi taşları safra kesesi kanalını tıkadığı zaman safra kesesi şişer, iltihaplanır ve akut kolesistit denilen durum ortaya çıkar. Ana safra kanalına düşüp safranın bağırsağa akışını engellediği zaman ise Tıkanma Sarılığı denen sorun oluşur. Tıkanma sarılığı son derece tehlikelidir ve hızla tedavi edilmelidir.

Sarığa yol açan safra kesesi taşlarında safra kesesi ameliyatı gereklidir ancak ameliyat tıkanma sarılığına yol açan neden ortadan kaldırıldıktan sonrasına ertelenmelidir. Ana safra yolu acilen açılmalıdır. Açma işlemi ERCP olarak bilinen ağızdan girilen ışıklı bir kamera yardımı ile ameliyatsız şekilde yapılır. ERC imkanın olmadığı zaman ameliyat yapılır. ERCP işlemi öncesi ise ana safra yolunda taş olup olmadığı önce ultrason ve MR Kolanjiografi ile doğrulanmalıdır.

Pankreatite yol açan safra taşları da öncelikle ERCP yardımı ile tedavi edilmelidir.

Porselen Safra Kesesi Ne Demektir?

Porselen safra kesesi demek oldukça esnek olan safra kesesi cidarının kireçlenerek sertleşmesi anlamına gelir. Bu durum bir yumurtanın sertçe olan kabuğuna benzetilebilir. Direk grafilerde kolayca görülebilir. En önemli nedeni safra kesesi taşları ve bu taşların kese duvarında neden olduğu kronik inflamasyondur. Porselen safra kesesi durumunda safra kesesi kanser oranında belirgin olarak artış saptanır. Tedavi safra kesesinin ameliyat yolu ile çıkarılması ile mümkündür.


Safra Kesesi Polipi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Polip mide bağırsak gibi organlarının iç yüzünü döşeyen tabakadaki hücrelerin yumru şeklinde büyümesidir. Polipler sindirim sisteminin değişik yerlerinde görülebilir. Safra kesesi polipleri ise safra kesesi iç yüzünü döşeyen tabakadan kaynaklanır. Daha çok 40 yaşlarında ve kadınlarda görülür. Safra kesesindeki poliplerin yaklaşık %60’ı kanser riski taşımayan kolesterol polipleri %25’i adenomyomlar ve %10’u inflamatuar poliplerdir. Gerçek polip olan adenamatöz poliplerin oranı ise yaklaşık %4-5 kadar olup %25 gibi yüksek bir oranda kanser taşıma riski vardır. 10mm den büyük ve geniş tabanlı poliplerde kanserleşme riski ise yaklaşık %35-40 oranındadır.

Safra kesesinde tesadüfen saptanan polipler eğer safra kesesi kanalını tıkamıyor, sapı ince ve boyutu 10mm den az ise USG ile altı ay aralıklarla izlenebilir. Eğer polip boyutları büyüme eğiliminde ise veya safra kesesi kanalını tıkıyorsa ameliyat gereklidir. Ameliyat yöntemi ise safra kesesi taşları için yapılan ameliyat yöntemi ile aynıdır.

Polip için yapılan ameliyatlardan sonra safra kesesi mutlaka incelenmek üzere patoloji laboratuvarına gönderilmelidir.

Sık Sorulan Sorular

  • Safra kesemde taş var ne yapmalıyım?

    Tesadüfen saptanan ve soruna neden olmayan safra kesesi taşları izlenebilir. Ancak iltihaplanma ve sarılığa neden olan taşların varlığında ameliyat gerekir

  • Safra kesemde polip var ne yapmalıyım?

    Safra kesesi polipleri kansere neden olması dolayısıyla önemlidirler. Özellikle 10mm üzerinde ki poliplerde kanserleşme riski arttığı için ameliyat gerekir. 10mm den küçük polipler için ise altı ay aralıklarla ultrasonografi takibi önerilir.

  • Safra kesemde çok küçük taşlar var ne yapmalıyım?

    Küçük safra kesesi taşları ana safra kanalına daha kolay düştüğü için safra kesesi enfeksiyonuna ve sarılığa yol açabilir. Büyük taşlarda ise bu olasılık daha düşüktür. Bu yüzden küçük safra kesesi taşları saptandığı zaman bir an önce ameliyat planlanmalıdır.

  • Şeker hastasıyım ve safra kesemde taş var ne yapmalıyım?

    Şeker hastalarında safra kesesi taşları daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Dolayısıyla soruna yol açmasa da şeker hastalığı varsa planlı safra kesesi ameliyatı önerilir.

  • Safra kesem iltihaplandı, ağrı oluyor ne yapmalıyım?

    Soruna neden olan safra kesesi taşlarında ameliyat gerekir. Ancak sorunun başlangıcı 72 saati aşmış ise ameliyat zor geçebileceği için antibiyotik ve serum tedavisinden sonra ameliyat planlanmalıdır.

  • Safra kesemde taş var diyet yapmam gerekir mi?

    Yağlı yiyecekler safra kesesin de kasılmaya yol açtığı için ağrıya ve hazımsızlığa neden olabilir. Bu yüzden safra kesesinde sorun yaşayanlar yağlı yiyecekler, yumurta sarısı ve çikolata gibi yiyeceklerden uzaklaşmalıdırlar.

  • Safra kesesi ameliyatı oldum diyet yapmam gerekir mi?

    Safra kesesi ameliyatından sonra özel bir diyet yapmaya gerek yoktur. Çünkü artık yağlı yiyeceklerle kasılmaya neden bir safra kesesi yoktur. Ancak bazı kişiler bazı yiyecekleri tolere edemeyebilir. Bu yüzden tahammül edilmeyen yiyecekler tespit edilip menüden çıkarılmalıdır.

  • Safra kesesi ameliyatında sadece taş mı alınıyor?

    Hayır. Sadece taş alınmaz içindeki taşlarla birlikte safra kesesi de alınır.

  • Safra kesesi ameliyatı nasıl yapılır?

    Safra kesesi ameliyatı genel anestezi ile açık, laparoskopik ve robotik cerrahi teknikler ile yapılabilir. Günümüzde en sık laparoskopik yöntem uygulanır. Klasik laparoskopik yöntemde tüm kesiler üst karın bölgesinden yapılırken, bikini şeklinde ise tüm kesiler sezeryan hattında kalır. Bikini yöntem klasik yöntemle karşılaştırıldığın da tüm izler bikini hattına gizlendiği için iz görülmez gizli kalır. Ayrıca daha az ağrı hissedilir ve daha az fıtıklaşma görülür.

  • Safra kesesi ameliyatında kaç gece hastanede kalınır?

    Laparoskopik ve robotik yöntemde genelde bir gece hastanede kalınır. Açık cerrahi yöntemde ise genellikle iki gece kalınır.

  • Safra kesesi ameliyatından sonra ne zaman işe dönülür?

    Ameliyat laparoskopik veya robotik yöntemle yapıldığı zaman genellikle bir hafta içinde işe dönülür.

  • Safra kesemde taş var hamile kalsam sorun olur mu?

    Hamileliğin kendisi safra kesesi taşı olasılığını zaten arttırır. Safra kesesi taşı varlığında ise hamilelik daha sık sorunlara yol açar. Dolayısıyla hamilelikten önce eğer safra kesesinde taş saptanmışsa ameliyat önerilir.