Kasık Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?

KASIK FITIĞI

Kasık fıtığı kasık bölgesinde özellikle bağırsak gibi karın içi organların cilt altına doğru taşması halidir. Kasık fıtığı daha çok kasık kanalı ve yakın komşuluğunda meydana gelir. Ikınma, öksürme, ağırlık kaldırma gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda kasık bölgesinde bazen beliren, bazen kaybolan bir şişlik şeklinde görülür. Kasık fıtığı kendiliğinden iyileşmediği için ameliyat edilmesi gerekir.

Kasık fıtığı, yeni doğmuş bebeklerden çok ileri yaştaki kişilere kadar her yaş ve cinsiyette arasında görülebilen bir hastalıktır. Kasık fıtığında karın içi organlarından bir kısmı özellikle ince bağırsakların bir bölümü, kasık bölgesinde yer alan karın zarı duvarının zayıf noktasından dışarı doğru çıkarak cilt altına doğru bir şişlik oluşturur.

Kasık fıtığı ilk zamanalar daha çok ayakta, özellikle öksürme, aksırma ve ıkınma gibi karın içi basıncın artışına neden olan durumlar yüzünden kasık bölgesinde görünür ve fıtık kişi yattığında görünmez olabilir. Ancak tedavi edilmemesi durumunda zamanla fıtık çıkış deliği genişleyerek şişlik artar. Kasık fıtığı ilaç, diyet ve egzersiz ile geçmez.

 Kasık Fıtığı Neden Olur?

Erkekler ana rahminde bulundukları esnada karın içlerinde yer alan testisleri, gebeliğin son iki ayında sağ ve sol kasık kanalından geçerek skrotum denen torbaya inerler. Her iki tarafta yer alan inguinal kanal, normal koşullarda doğumdan kısa bir süre sonra bebeğin gelişen kasları ile kasık kanalı kendiliğinden kapanır. Ancak bazen kasık kanallardan biri ya da her ikisi tam kapanmaz ve fıtık oluşumu için zayıf bir alan olarak kalır.

 Kasık fıtıkların erkeklerde, kadınlara göre daha sık görülmesinin en önemli sebebi yapısal bu mekanizmadır. Fıtık oluşumu bağ dokularının zayıflaması, yaşlanma, aşırı zayıflama ya da aşırı kilo alma, ağırlık kaldırma, genetik yatkınlık, kabızlık, ıkınma, kronik öksürük, prostata bağlı  idrar güçlüğü, gebelik, travmalar, karın içinde oluşan bazı tümörler de fıtık oluşumuna neden olabilir.

Kasık Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Kasık fıtıkları bazen belirti veya şikayet oluşturmayabilir.  Ancak zamanla kasık bölgesinde şişlik ya da kabarıklık oluşunca kişi kasığında ağrı hissedebilir. Bazen yumuşak ve içe doğru bastırılabilir bu tip fıtık şişlikleri, daha çok karın içi basıncın arttığı durumlarda görünür. Şişlik üzerinde yanma ve ağrı hissi olabilir. Ağır kaldırma esnasında kasıkta fıtık yüzünden basınç hissi ve acı meydana gelebilir. Yemeklerden sonra da fıtık yerinde ağrı artabilir. Kasık fıtıkları bazen testis torbasına iner ve bu bölgede şişlik oluşur.

Kasık Fıtığı Nasıl Teşhis Edilir?

Kasık fıtığı genellikle kasık bölgesinde bir şişlik şeklinde belirti verdikleri için teşhis edilmeleri kolaydır. Bu yüzden kasık fıtığı teşhisi çoğu zaman fiziksel muayene ile konulur. Ancak bazen sadece ağrı şeklinde belirti verebilir. Şüpheli durumlarda kasık fıtığını saptamak için yüzeysel doku ultrasonu yöntemi kullanılabilir.

Kaç Türlü Kasık Fıtığı Vardır?

Kasık fıtığı direkt, indirekt ve femoral fıtık olmak üzere üç tipe ayrılır.  Ayrıca obturator denen fıtıklar da vardır. Toplumda en sık İndirekt fıtıklar görülür ve her yaşta rastlanır. Direkt fıtıklar ise kasık kanalını kullanmadan ama kasık kanalına yakın yerden karın duvarının zayıf bölgesinden çıkan ve yaş ilerledikçe görülme riski artan fıtık türüdür. Femoral fıtıklar ise daha az görülür. Femoral fıtık kadınlarda daha sıktır ve fıtığın boğulma riski diğer fıtık türlerine göre daha yüksektir. 

  • İndirekt İnguinal Herni (Dolaylı kasık fıtığı): 

En sık görülen kasık fıtığı türü olan indirekt herni kasık yani inguinal kanalın içinden geçerek cilt altına doğru çıkar. Erkeklerde kadınlara oranla 10 kat daha sık görülür. Kasık kanalı doğumsal bir kanaldır ve çoğunlukla gençlik döneminde olmak üzere, her yaş gruplarında görülebilir. Genellikle tek taraflı olan fıtık, büyük boyutlara ulaşarak testislerin olduğu torbalara kadar inebilir.

  • Direkt İnguinal Herni (Doğrudan kasık fıtığı): 

Direkt fıtık; doğrudan karın duvarının kasık bölgesinde ki en zayıf noktasından çıkarak oluşur. Genellikle %40 oranında iki taraflı meydana gelir. Daha çok karın kaslarının zayıflaması sonucu ileriki yaşlarda görülür. Geniş bir çıkış ağzı olduğu için el yardımı ile fıtık karın içine indirekt fıtıklara göre daha kolay karın içine geri itilebilir. Çoğunlukla ayaktayken ya da karın için basıncı artıran hareketler esnasında görünür olur. Tedavi edilmez ise fıtık, çok büyük boyutlara oluşarak testisleri çevreleyen deriden oluşan skrotum torbasına kadar inebilir.

  • Femoral Herni: 

Bu tür fıtık en sık kadınlar arasında görülür. Fıtık kasık bölgesinde yer alan ve bacağa doğru giden ana damarların çıkış halkası olarak bilinen femoral ring adı verilen yaklaşık 2 cm uzunluğunda bir açıklıktan geçerek oluşur. İşte bu yüzden bu bölgede oluşan fıtıklara femoral herni veya femoral fıtık denir. Bu tip fıtıklar daha çok gebelik ve fiziksel zorlanma ile oluşur.

Kasık Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kasık fıtıkları ilaç ile tedavisi mümkün olmayan bir hastalıktır. Kasık fıtıklarında tek tedavi yöntemi ameliyattır. Çok kısıtlı ve ameliyat olma riski çok yüksek olan hastalar çok nadiren kasık bağı ya da kasık kemeri kullanmak zorunda olabilir.  Kasık bağı veya kasık kemeri şişlik üzerinde bir tıpa gibi işlev görerek fıtığın dışarı çıkmasını engeller. Ancak bazen kasık bağının kenarından fıtığın çıkması bağırsakların sıkışarak, fıtığın boğulmasına neden olabilir. Dolayısıyla öncelikli tedavi ameliyat olmalıdır. Bir fıtık ameliyatında asıl amaç komplikasyonlara neden olmadan fıtığın çıktığı açıklığın kapatılmasıdır.