Mide Balonu Uygulaması

Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli halk sağlık sorunu haline gelmiştir.  Ameliyat ve ameliyat dışı birçok Obezite tedavi seçeneği mevcuttur.

Obeziteden muzdarip bir kişiye hangi tedavinin uygulanacağına alanında deneyimli uzman bir doktor kontrolünde hastanın boyuna, kilosuna, yaşına ve genel sağlık durumuna bakılarak karar verilmelidir.

Mide balonu veya gastrik balon öncelikle diyet ve egzersiz ile kilo veremeyen vücut kitle indeksi de prosedür için uygun olanlar için kullanılan ameliyatsız bir yöntemdir. Genel olarak vücut kitle indeksi 27kg/m2 üzerinde olan kişiler yani en az 10 kg fazlası olanlar mide balonu için uygun kabul edilir. Ayrıca anestezi alamayacak kadar aşırı kilolu kişilerin bir miktar zayıflatılması için de mide balonu kullanılır. Örneğin Obezite ameliyatını tolere edemeyecek kadar aşırı kilolu kişiler için.

 İntragastrik balon olarak bilinen mide balonu tedavisi ile asıl amaç kişinin yediği besin miktarını azaltmak ve tokluk hissi sağlamaktır. Mide balonları belirli bir süre midede kalabilen silikondan yapılan tıbbi cihazlardır. Mide balonu uygulaması sonrası vücutta herhangi bir kesi veya dikiş olmaz.

Mide balonu genel olarak herhangi bir nedenle mide ameliyatı olanlar, büyük mide fıtığı olanlar, karaciğer yetmezliği olanlar, kanama bozukluğu olanlar, yemek borusu motilite kusuru olanlar ve ileri derecede psikiyatrik sorunu olanlar için uygun bir yöntem değildir.

Günümüzde mide balonları endoskopik ve yutulabilir olmak üzere iki farklı yöntemle mideye yerleştirilebilir. Benzer zayıflama oranlarında etki yapan mide balonları arasındaki uygulama farkı mide balonlarının üretim ve tasarım farklarından kaynaklanır.

Endoskopik mide balonları endoskopi yolu ile mide içine yerleştirilmek üzere tasarlanmış tıbbi cihazlardır. Endoskopik mide balonu uygulanmadan önce alanında uzman doktorlar tarafından hastanın genel sağlık durumu detaylıca değerlendirilir. Mide balonu uygulanmadan önce kişinin yemek borusu, midesinin iç yapısı ve on iki parmak bağırsak bölümü kamera yardımı ile dikkatlice incelenir.  İnceleme sırasında mide de ülser, polip ve ciddi gastrit gibi sağlık probleminin tespit edilmesi halinde öncelikle var olan sorununun giderilmesi için tedavi yapılır. Yemek borusunda, mide içinde ve on iki parmak bağırsağında   herhangi bir sorun yoksa endoskopik mide balonu ilgili doktor tarafından ağız yolundan midenin en geniş kısmına yerleştirilir.

Endoskopik mide balonu uygulaması sırasında genel anesteziye gerek yoktur.  Hasta hafif uyutma dediğimiz sedasyon etkisi altındayken uygulanır. Bu esnada kişi herhangi bir acı veya ağrı hissetmez.

 Endoskopik mide balonu uygulaması öncesi en az 8 saatlik bir açlık gerekir.  İşlem öncesinde yapılması gerekenler, işlemden önce hastaya anlatılır. Mide içine ağız yolundan yerleştirilen endoskopik mide balonu ucunda endoskop denen ışıklı bir olan kamera yardımıyla mide içine kontrol edilir. Mide balonun mide içindeki konumu gerekirse ayarlanır.  Daha sonra mide balonun itmeye yardımcı olan kateterin içindeki kılavuz tel çıkarılır. Kılavuz tel çıkınca artık mide balonu tıpkı bir hortum ile bağlantılı gibi şişirilebilir hale getirilmiş olur. Daha sonra endoskopik mide balonu ortalama 500cc mavi boyalı özel bir sıvı ile uygun hacimde şişirilir. Böylece mide balonun şişirilmiş şekilde ki hali mide hacminin yaklaşık %50 sini doldurmuş olur.

Endoskopik mide balonu uygulamaları genel olarak ortalama 15 dakika içinde tamamlanır. Endoskopik mide balonu ortalama altı ay mide içinde kalır. Endoskopik mide balonu sonrası ortalama toplam başlangıç ağırlığının %15-20’si verilebilir. Kilo kaybı oranları kişinin hayat tarzını ne kadar değiştirdiğiyle yakından ilgilidir.