Yutulabilir mide balonu uygulaması

Yutulabilir mide balonu

Allurion ya da elipse olarak da bilinen yutulabilir mide balonu işlemi son senelerde sıkça kullanılan bir ameliyatsız zayıflama yöntemidir.

Yutulabilir mide balonu endoskopik mide balonu gibi diyet ve egzersiz ile kilo veremeyen vücut kitle indeksi de prosedür için uygun olanlar için kullanılan ameliyatsız bir yöntemdir. Yutulabilir mide balonu genel olarak vücut kitle indeksi 27kg/m2 üzerinde olanlar için uygun kabul edilir. Bunun anlamı kişinin en az 10 kilo fazlalığının olması demektir. Ayrıca anestezi alamayacak kadar aşırı kilolu kişilerin bir miktar zayıflatılması için de yutulabilir mide balonu uygulanır. Örneğin tüp mide ameliyatını tolere edemeyecek kadar aşırı kilolu kişiler için.

Yutulabilir mide balonu genel olarak herhangi bir nedenle mide ameliyatı olanlar, büyük mide fıtığı olanlar, karaciğer yetmezliği olanlar, kanama bozukluğu olanlar, yemek borusu motilite kusuru olanlar ve ileri derecede psikiyatrik sorunu olanlar için uygun bir yöntem değildir.

Uygulama sırasında anesteziye ve endoskopiye ihtiyaç duyulmaması bu tür balonların en öne sürülen avantajıdır. Balonun yutulabilir olarak adlandırılmasının nedeni ise irice bir kapsül hacminde sıkıştırılarak yutulabilir hale getirilmesidir. Yutulabilir mide balonları üretici firma Allurion tarafından bir set halinde sunulur. Set içinde kapsül şeklindeki yutulabilir mide balonu, mide balonunu şişirmek için kullanılan 550cc hacminde özel sıvı, kişisel tartı ve akıllı kol saati bulunur. Özel bir aplikasyon sayesinde kişinin kilo verme durumu uygulama yapan doktor ve diyetisyen tarafından kolayca izlenebilir.

Yutulabilir mide balonu öncesinde ortalama on gün boyunca mide asidini azaltan bir ilaç kullanılır. Yutulabilir mide balonu uygulanacak günden bir önce ki akşam mide bulantısını engellemek için bir ilaç kullanılır. Uygulama günü en az sekiz saat açlık sonrası uygulama yapılacak kliniğe gelinir.

Allurion firmasının önerileri doğrultusunda yutulabilir mide balonu bol miktarda su yardımıyla kişiye yutturulur. Balonu yutmakta zorluk çeken hastalar için doktor ince bir kılavuz tel yardımıyla hastanın yutulabilir mide balonunu yutmasına yardımcı olabilir. Balon mideye ulaştıktan sonra röntgen çekilerek balonun midede olup olmadığından emin olunur. Balonun mide içinde olduğu kesinleştikten sonra mide balonu potasyum sorbat içeren  550 mL özel bir sıvı ile şişirilir. Daha sonra yeniden röntgen çekilir. Sorun yoksa balonun şişirilmesine yardımcı olan kateter çekilerek işlem sona erdirilir.

Yutulabilir mide balonu uygulaması yaklaşık olarak 15-20 dakika sürer. İşlem esnasında anestezi uygulaması yapılmadığı için hasta kısa sürede günlük hayatına geri dönebilir. Yutulabilir mide balonunun üzerinde sızdırmaz ancak zamanla aşınabilir özellikte bir valf bulunur. Yaklaşık olarak 4 ay sonra balondaki bu valf balon içindeki sıvının etkisi ile erir ve içerisindeki sıvı boşalır. Sönen mide balonu da bağırsaklar yardımıyla vücuttan atılır. Dolayısıyla yutulabilir mide balonunun endoskopi yardımı ile çıkarılmasına gerek yoktur. Ancak çok nadirde olsa bazen sönmüş yutulabilir mide balonları bağırsaklardan geçerken tıkanmaya yol açabilir. Tıkanma; acil olarak müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Dolayısıyla yutulabilir mide balonu taktıran kişiler balon takıldıktan 3-4 ay sonra anormal karın ağrısı, bulantı ve kusma hissederlerse mutlaka en yakın sağlık kuruluşlarına başvurmalıdırlar.

Yutulabilir mide balonu ile kaç kilo verilir?

Yutulabilir mide balonu takılması sonrasında verilecek kilo miktarı   boy kilo oranına göre değişir. Bu yüzden kilo kaybını toplam kilo üzerinden yüzde vererek belirtmek gerekir. Yapılan çok sayıda araştırma mide balonu ile toplam ağırlığın ortalama %15’inin kaybedildiğini kanıtlamasına rağmen zayıflama oranı kişiden kişiye değişir. Bu durum kilo vermek için yutulabilir mide balonu taktıranları hayal kırıklığına uğratabilir.

Zayıflama oranı kişisel beslenme alışkanlıklarına, davranışlara, duygulara, yaşanılan sosyal ortama ve kişinin yutulabilir mide balonuna ne kadar uyum gösterdiğine göre değişir. Örneğin yutulabilir mide balonuna kısa süre uyum sağlayanlar uyum sağlamayanlara göre daha az miktarda kilo verir. Çünkü kolay uyum yeme miktarını azaltmayabilir. Bu durum tüketilen günlük toplam kaloriyi kısıtlamayacağı için kilo vermeyi güçleştirir.

 Dolayısıyla zayıflama oranının asıl belirleyicisi yutulabilir mide balonunun kişinin yeme miktarını ne kadar frenlediğine bağlıdır. Bu yüzden yutulabilir mide balonu taktıran herkesin toplam ağırlığının %15’ini kaybedeceği garanti değildir. Bu miktarın çok üstünde veya çok altında da kalınabilir.

Bizim yutulabilir mide balonu uyguladığımız kişilerin ortalama kilo kaybı ise %20 civarındadır. Bu farkın temel nedeni kişiye yutulabilir mide balonu sonrası öğrettiğimiz beslenme tarzıdır.