Tüp Mide Ameliyatı

Tüp mide ameliyatı mide hacmini ameliyat yolu ile azaltarak kilo vermeye yardımcı olan bir zayıflama yöntemidir. Tüp mide ameliyatı yemek yeme miktarını kısıtlar. Mide küçültme olarak da bilinen tüp mide ameliyatı hem dünyada hem de Türkiye’de ilk sırada yer alan cerrahi bir tekniktir.

Sindirim sisteminin en geniş kısmı olan mide çok miktarda besini yiyebilmek için kullanılan bir depo gibidir. Deponun sürekli ve gereğinden dolu olması ise kilo almaya neden olur.  Tüp mide ameliyatı da bu sistemi bozmak için tasarlanan bir zayıflama yöntemidir. Tüp mide ameliyatında midenin yaklaşık %80’lik kısmı dikey olarak kesilir ve çıkarılır. Tüp mide ismi de mideye kalıcı olarak bir tüp yerleştirildiği için değil midenin ameliyat sonrası bir tüpe benzemesinden dolayı verilmiştir. Tüp mide ameliyatından sonra torba şeklindeki büyük mide artık tüp şeklinde küçüldüğü için kişiler eskisine göre oldukça az miktarda gıda ile erkenden doyarlar. Bu sayede alınan günlük kalori miktarı eskisine göre azalır ve kişi kilo vermeye başlar. Dolayısıyla tüp mide ameliyatı sonrası yeme kapasitesinin kısıtlanması tüp mide ameliyatının birincil etki mekanizmasıdır.

Tüp mide ameliyatının ikinci önemli etki mekanizması ise iştahı baskılamasıdır. Çünkü “ghrelin” denen açlık hormonu temel olarak midenin fundus denilen en geniş kısmından salgılanır ve aşırı yeme dürtüsüne yol açarak obeziteye neden olabilir. Tüp mide ameliyatında bu bölüm tamamen çıkarıldığı için iştah baskılanır. Bu sayede yeme isteği azalır ve kişi daha az kalori aldığı için kilo vermeye başlar.

Tüp Mide Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?

Tüp mide ameliyatı en az altı ay süreyle diyet ve egzersiz yapmalarına rağmen kilo veremeyen kişiler için uygundur. Tüp mide ameliyatı olacak kişilerin ya vücut kitle indeksleri 40 kg/m2 ve üstü olmalı ya da vücut kitle indeksleri 35-40 kg/m2 arasında ama şeker hastalığı, yüksek tansiyon, uyku apnesi gibi yandaş hastalıklardan birinin de bulunması gerekir. Son senelerde vücut kitle indeksi 30-35 kg/m2 arasında olup ilaç ile kontrol edilemeyen Tip-2 şeker hastalarının tedavisi içinde tüp mide ameliyatı tavsiye edilmektedir.  Örneğin boyu 160 cm ve 100 kg olan birisi hiçbir hastalığı olmasa bile tüp mide ameliyatı için uygun kabul edilir. Çünkü bu kişinin vücut kitle indeksi 40 kg/m2 üzerindedir. Bu kişinin tüp mide ameliyatı olması için aranan diğer bir kriter ise son altı ay içinde diyet ve egzersize rağmen kilo verememiş olmasıdır. Aynı kişinin 80 kg olması halinde ise tüp mide ameliyatı olabilmesi için tip 2 şeker hastalığı, yüksek tansiyon, uyku apne sendromu, eklem rahatsızlığı gibi sorunlarından birisinin olması gerekirdi. Bu kişi daha da düşük kiloda olsaydı tüp mide ameliyatı olabilmesi için ilaçlarla kontrol edilemeyen tip 2 şeker hastalığının da bulunması gerekirdi.

Tüp Mide Ameliyatı Olanlar Kaç Kilo Verir?

Tüp mide ameliyatından sonra standart miktarda kilo verilmez. Kilo verme miktarı vücut kitle indeksi dediğimiz boy ve kilo oranına göre değişir.  Örneğin boyu bir 160 cm kilosu 100 olan birisi ortalama 30 - 35 kilo verirken boyu 160 cm  kilosu 150 kg olan birisi ise ortalama 45- 60 kilo verecektir. Öte yandan tüp mide ameliyatı sonrası kişinin yaşam tarzını değiştirip değiştirmediği de verilecek kilo miktarını yakından etkiler. Örneğin sağlıklı beslenenler ve düzenli egzersiz yapanlar çok daha iyi oranda kilo verirler. Yapılan çok sayıda bilimsel araştırma sonuçlarına göre tüp mide ameliyatından bir yıl sonra kişilerin ortalama başlangıç kilolarının %30’unu verebildiklerini kanıtlamaktadır.